آموزش بر خط (یادگیری) الکترونیکی یا آموزش و پرورش اینترنتی (برخط(به انگلیسی: electronic-learning) )رشتهای است که از پیدایش اینترنت و گسترش این پدیدهٔ فنآوری و استفاده از قابلیتهای آن ایجاد گردیده است و در حقیقت تکامل شیوه آموزش از راه دور برطرف کننده نیاز انسانهای پرسوجوگر و خواهان یادگیری با توجه اختیاری بودن زمان و مکان است. آموزش الکترونیکی امروزه توجه بسیاری از دست اندرکاران آموزش را به خود جلب نموده و از مباحث و مصارف بسیار اساسی در اینترنت است.
پیشنهاد می کنیم قبل از مطالعه این مطلب ، نگاهی به آموزش مجازی چیست؟ بیاندازید .
محتویات:
- تاریخچه و تعریف
- بهسازی آموزش و پرورش برخط
- آموزش برخط در ایران
- کاربرد ایفای نقش در آموزش برخط
تاریخچه و تعریف:
مدتها کتاب اصلیترین منبع اطلاعاتی در امر آموزش محسوب میشد، اما تحولات و پیشرفتهای سریع فنآوری اطلاعات و ارتباطات در سالهای اخیر سبب شده است بسیاری از جنبههای زندگی بشر دستخوش تغییرات بنیادین شده و مفاهیم جدیدی شکل گیرد.
یکی از حوزههای که از این مهم متأثر شده، آموزش و فراگیری است که بسیاری از محدودیتهای آن امروزه به واسطه پیشرفتهای فنآوری اطلاعات و ارتباطات در حال از بین رفتن است. آموزش الکترونیکی یکی از زمینههایی است که استفاده از آن به جهت ارتقای کیفیت آموزش اجتناب ناپذیر است.

یادگیری الکترونیکی شکلی از یادگیری میباشد که از طریق ابزارهای الکترونیکی متنوع (اینترنت، اینترانت، اکسترانت، شبکههای ماهوارهای، نوارهای صوتی و تصویری، تلویریون محاورهای، و سیدیرامها)، عرضه و با شیوههای مختلف (خودگردان، کنترل بهوسیله آموزشگر) کنترل میشود و بهوسیله ساختارهای گوناگون (دورهها، ماژولها، فعالیتهای یادگیری کوچک) اجرا میشود، و اجرای آن بدون محدودیت جغرافیایی و زمانی (یادگیری همزمان/غیرهمزمان) میباشد.
مطالعه کنید >>> مدرسه آنلاین چیست؟
بهسازی آموزش و پرورش برخط:
کشف راههای جدید برای الهام بخشیدن به دانشآموزان هدف آموزشی ارزشمندی است. وقتی دانشآموزان به انچه که میآموزند علاقه داشته باشند، احساس میکنند فرایند آموزش معنیدار است، اطلاعات را بهتر حفظ میکنند و تجربههای انگیزشی آنها برای یادگیری بهتر میشود.
تشویق علاقه به یادگیری میتواند یک چالش اساسی در کلاسهای آنلاین باشد، هرچند که معلم دانشآموزان را چهره به چهره نمیبیند و در نتیجه فاقد نشانههای بصری است که به طور معمول نشان میدهد چقدر دانشآموزان آموختهاند، چه چیزی آنها را هیجان زده میکند، و آنها هنوز چه چیزهایی را لازم است بدانند.
برای بهسازی آموزش برخط، کشف روشهای تدریسی که دانشآموزان را درگیر یادگیری میکند و یادگیری را در سطح عمیق تقویت میکند برای مربیان لازم است.
برای رسیدن به این هدف، مربیان باید در درجه اول، محیط آموزشی مبتنی بر متن در کلاس آنلاین را نه یک محدودیت بلکه به عنوان یک فرصت در نظر گیرند.
مطالعه کنید >>> 13 نکته مهم برای اینکه کلاس آنلاین مفید وموثری داشته باشید
توجه بسیار به تدریس شخصی که مستلزم ایجاد تعامل، همکاری و انجام گفتگو میان دانشجویان است در هر محیط آموزشی، مطلوب است. اما از همه مهمتر در کلاس درس آنلاین، معلمان را قادر می سازد که شناختی از دانشآموزان خود بدست آورند که در غیر این صورت در چنین محیطی قابل دسترسی نیست.
آموزش برخط در ایران:
اولین مرکز آموزش الکترونیک در ایران که به صورت رسمی مدرک مورد تایید وزارت علوم را صادر نمود، مرکز آموزش الکترونیک دانشگاه علم و صنعت ایران بود.
در کنار این دانشگاه دولتی، دانشکدۀ مجازی علوم حدیث (http://vu.hadith.ac.ir )به عنوان یک دانشگاه غیردولتی موفق شد نخستین دورۀ آموزشی خود را در سال 1383 در بستر شبکۀ اینترنت اجرا کند و پس از کسب مجوزهای قانونی لازم از سوی وزارت علوم، در سال ۱۳۸۴ جذب دانشجو را به صورت رسمی آغاز کرد.
در حال حاضر، دانشکدۀ مجازی علوم حدیث به عنوان بزرگترین مرکز آموزش الکترونیکی کشور فعالیت میکند و در چهارمین جشنوارۀ رسانههای دیجیتال موفق به کسب عنوان برترین مرکز آموزش الکترونیکی کشور شد.
مرکز آموزش الکترونیکی دانشگاه علم و صنعت در سال ۱۳۸۳ تاسیس و برای اولین بار در کشور، اقدام به جذب دانشپذیر به صورت فراگیر در مقطع کارشناسی با ظرفیت ۲۲۴ نفر با استفاده از مزیتها و ظرفیتهای آموزش الکترونیکی ( E – Learning ) نمود .

مطالعه کنید >>> معرفی 5 ابزار مفید برای تولید محتوا در آموزش آنلاین مفید
در بهمن ماه سال ۱۳۸۴ نیز برای اولین بار در ایران، اقدام به جذب دانشجو به صورت فراگیر با ظرفیت ۲۵۱ نفر در مقطع کارشناسی ارشد با بهره گیری از آموزش کاملا الکترونیکی نمود. در سال ۸۸ دانشگاه علم و صنعت اولین دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد را از راه کنکور سراسری جذب نمود.
کاربرد ایفای نقش در آموزش برخط:
الگوی تدریس ایفای نقش در آموزش و پرورش برخط از روشهای نوین تدریس است. ایفای نقش برخط، دانشآموزان را به طور تنگاتنگ و خلاقانهای در فرایند یادگیری درگیر میسازد. این روش برای آنان فرصتهایی برای فکر کردن و یادگیری در یک روند پویاتر و تعامل بیشتر نسبت به روش سخنرانی به سبک سنتی فراهم میکند. و به آنها اجازه میدهد تا برای کشف ارتباطات ذهنی بین تجارب شخصی خود و البته مواد آموزشی موفق باشند.
واقعیت این است که در آغاز شرایط عادی نبود. تعطیلی ناگهانی مدارس باعث سردرگمی دانشآموزان شده بود؛ معلمان برای مواجهه با چنین شرایطی به اندازه کافی آموزش ندیده بودند و زیرساختهای فناوری آمادگی چندانی برای برگزاری آموزشهای برخط نداشت.
در این میان، فعالیتهای زیادی برای طراحی دورههای آموزش بر خط انجام شد. مدارس خیلی زود از این تهدید به عنوان یک فرصت استفاده کردند و به ارائه خدمات آموزشی به صورت برخط پرداختند؛ زیرا باید زمینهای فراهم میشد که بسته شدن ناگهانی مدارس در آموزش خللی ایجاد نکند.
در چنین شرایطی، اگر زندگی به حالت عادی برگردد، آیا همه میگویند « عالی بود؛ من میخواهم این آموزش باز هم ادامه داشته باشد» یا تجربه بدی است که طعم تلخی خواهد داشت؟ آموزشهای برخط مزایا و معایبی دارند که در ادامه به شرح آنها میپردازیم.
مطالعه کنید >>> چه کار کنیم که آموزش آنلاین موثری داشته باشیم؟
آموزش برخط با ثانی :
تا اینجا با آموزش برخط و کاربرد های آن به طور کامل آشنا شده اید . اما بسیاری از ما بدنبال یک بستری مناسب برای استفاده از کلاس آنلاین و آموزش مجازی هستیم .
در اینجا می خواهیم اولین پلتفرم آموزشی ثانی را به شما معرفی کنیم . این پلتفرم آموزشی اولین نرم افزار بومی سازی شده در ایران می باشد که بر پایه آموزش الکترونیکی ، بدست متخصصان ایرانی طراحی شده است .
شما می توانید در ثانی ، تمام نیاز های آموزشی خود را برطرف نمایید . از جمله امکانات این پلتفرم آموزشی ، می توان به برگزاری کلاس آنلاین ، برگزاری آزمون آنلاین ، بارگزاری تمارین و تکالیف ، چت میان اساتید و دانشجویان و… اشاره کرد .
شما می توانید برای دریافت نسخه دمو این وب اپلیکیشن ، همین حالا با مراجعه صفحه سفارش رایگان ، این نسخه را دریافت نمایید . همچنین شما می توانید برای آشنایی بیشتر با پلتفرم ثانی ، همین حالا با مراجعه به صفحه آپارات ، با این نرم افزار بیشتر آشنا شوید .
شما کانال تلگرام هم دارین؟
Alsoo visit mʏ webpage … آموزش خصوصی زبان انگلیسی در شریعتی شمالی